Różnice w kuchni

Arcaion / Pixabay

Różnice w kuchni

Dla jednych gotowanie to pasja. Mogliby oni spędzać w kuchni cały dzień i eksperymentować, tworząc przeróżne przysmaki. Dla drugich to niestety katorga i smutna konieczność. Warto jednak podejść do tematu z uśmiechem na ustach. Miłośnicy gastronomii zwykle też dzielą się na dwa typy. Niektórzy uwielbiają tworzyć ciasta, robić desery dla najbliższy czy częstować swoimi wypiekami gości, którzy ich odwiedzają. Są wybitnymi cukiernikami. Inni zaś wolą przygotowywać przystawki, zupy i dania główne. Przyrządzenie wytrawnych potraw to dla nich bułka z masłem. Niezależnie czy w grę wchodzi opcja mięsna, wegetariańska lub wegańska. W tym artykule skupmy się jednak na słodkościach, a dokładniej na heavy cream po polsku. Cóż to takiego jest? Czy to jest to samo, co bita śmietana? Może coś podobnego? A może to zupełnie inny wymiar?

Jak nie oszaleć i znaleźć odpowiedź

Ten „ciężki krem” to śmietana kremówkowa. Ubija się ona na gładką masę podobnie jak bita śmietana, zwana po angielsku „whipped carem”. Różnica jest jednak taka, że do powstania bitej śmietany potrzebować będziemy lżejszej śmietanki o zawartości tłuszczu od 30% do 35%. Heavy cream i heavy whipping cream, czyli odpowiednio „ciężka śmietana” i „ciężka śmietana do ubijania” to w zasadzie to samo. Jednak zawierają one co najmniej 36% tłuszczu mlecznego, a nawet więcej. Dzięki temu ubiją się lepiej niż tradycyjna bita śmietana i dłużej utrzymają swój kształt. „Whipped cream” ma po prostu lżejszą konsystencję. Jest bardziej puszysta i trudniej się ją ubija. Tych rodzajów śmietan można jednak używać zamiennie. Są to oczywiście śmietanki słodkie, więc doskonale sprawdzą się do dekoracji tortowych biszkoptów, jako masa do babeczek, naleśników czy innych łakoci.

Lepiej być świadomym

Teraz kiedy już znasz różnicę, możesz przekazać nowinki znajomym i rodzinie. Może jeszcze nigdy nie słyszeli, czym jest heavy cream po polsku. Na pewno ucieszą się z możliwości pozyskania dodatkowej wiedzy, a Ty zabłyśniesz w ich oczach jako gwiazda kuchni i mistrz cukiernictwa.

Zobacz również Focaccia z czosnkiem i rozmarynem

 

Możesz również polubić…