Wino daktylowe

Couleur / Pixabay

Niezwykłe właściwości daktyli

Te niepozorne owoce są w rzeczywistości źródłem wielu wartości, które są nam niezbędne do poprawnego funkcjonowania. W Polsce często można się z nimi spotkać w postaci suszonej, ponieważ stanowią idealną przekąskę będącą jednocześnie źródłem błonnika. Wielu sportowców i osób aktywnych fizycznie nie wyobraża sobie treningu bez wsparcia daktyli, które są źródłem prostych cukrów i bezpieczną formą uzupełnienia potrzebnych elementów. To idealna przekąska, ponieważ pomimo ogromnej zawartości cukrów w żaden sposób nie przyczyniają się do podniesienia poziomu cukru we krwi. W błyskawicznym tempie dodają potrzebnej energii, poprawiając jednocześnie funkcjonowanie serca oraz regulując poziom stresu. Daktyle są źródłem wielu witamin, m.in. tych z grupy B. Dowiedziono, że regularne spożywanie daktyli może przyczynić się do znaczącej poprawy samopoczucia oraz niesłabmącej energii każdego dnia. Amatorzy dobrego wina powinni wobec tego w szczególności zainteresować się przepisem na wino daktylowe domowej produkcji, które na całe szczęście nie jest ani trochę problematyczne na żadnym z etapów produkcji.

Przygotowanie wina daktylowego

Przygotowanie wina daktylowego nie różni się prawie niczym od przygotowania jakiegokolwiek innego wina owocowego. Do produkcji potrzebujemy jedynie odpowiedniej ilości daktyli suszonych, drożdży winnych, pożywki dla drożdży, cukru oraz kwasku cytrynowego, który nieco przełamie słodycz pestkowców. Daktyle należy umieścić w naczyniu, dokładnie rozdrobnić, a następnie zalać gorącą wodą tak, aby woda nieco przykrywała owoce. Przygotowaną miksturę należy odstawić na 48 godzin, a po upływie czasu przecedzić. Do powstałego roztworu należy dodać cukier, pożywkę oraz odpowiednią ilość kwasku cytrynowego. Taki roztwór powinien zostać odstawiony na nie mniej niż dwa tygodnie. Dopiero po sklarowaniu należy świeże wino przelać do butelek i dcopilnować, aby leżakowało w miejscu w miarę chłodnym i nienasłonecznionym.

Możesz również polubić…