Wartościowe warzywa i owoce
Od naszego podejścia związanego ze sprawami dotyczącymi naszej diety, często zależy nasze samopoczucie oraz praca naszego całego organizmu. Powiedzenie, że jesteś tym co jesz, ma w sobie trochę prawdy.
Dlatego warto do swojego codziennego menu włączyć najzdrowsze warzywa i owoce.
A oto niektóre z nich:
OWOCE:
Ananas – zawiera w swym składzie cukry, błonnik, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, kwas foliowy oraz najcenniejszą ze wszystkich bromelainę.
Banan – jest on naturalny źródłem energii. W swoim składzie zawiera wapń, fosfor, fluor, magnez oraz liczne witaminy, takie jak: C, B1, B2, B12, A, E.
Awokado – powinny go spożywać osoby walczące z miażdżycą czy nadciśnieniem. Posiada m. in. takie witaminy jak: A, B1, B2, C, E, PP, K i H oraz substancje mineralne: wapń, potas i fosfor.
WARZYWA
Pomidory – posiadają w swym składzie likopen, który ma działanie antyrakowe.
Brokuły i jarmuż – one również posiadają silne właściwości antyrakowe. Zawierają też wyjątkowo dużo beta-karotenu, witaminy C i folianów, które są niezbędne do wytwarzania prawidłowych krwinek czerwonych
Najnowsze komentarze