E dodatki do żywności znajdujące się w produktach spożywczych

RitaE / Pixabay

W artykułach spożywczych można zauważyć, iż w ich składach obecne są pewne substancje, indeksowane za pomocą litery „E” oraz przyporządkowanej do nich sekwencji liczb. Są to nic innego, jak e dodatki do żywności. Substancje te zostały przebadane i wprowadzone do obiegu przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej, dlatego uznaje się je za dodatki bezpieczne.

 

Wśród nich można znaleźć barwniki, których celem jest przede wszystkim nadanie barwy produktom, związki chemiczne, których zadaniem jest przedłużanie trwałości i przydatności do spożycia artykułów spożywczych, a także przeciwutleniacze oraz regulatory kwasowości, których zadaniem jest kolejno wstrzymywanie lub opóźnianie utleniania się substancji oraz zmiana lub ustalenie poziomu kwasowości produktów spożywczych. W skład dodatków do żywności wchodzą również wszelkiego rodzaju środki spulchniające i żelujące oraz emulgatory, środki pomocnicze, słodzące i nabłyszczające, stabilizatory, konserwanty oraz zagęstniki. Często spotkać się można także z substancjami, których zadaniem jest wzmocnienie smaku składników znajdujących się w produkcie, jak i samego wyrobu.

 

Możesz również polubić…